1. Hjem
  2. Artikler
  3. Gjennomgang Av Okonomien

Ta en gjennomgang av økonomien

De aller fleste har godt av en gjennomgang av økonomien sin fra tid til annen – det gir en dypere forståelse av egen økonomisk situasjon. Med et solid overblikk kan du ta informerte valg, sørge for at du tilpasser deg endringer og jobbe systematisk mot ulike mål.
Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne i en slik gjennomgang. Derfor har vi samlet våre beste tips til hvordan du setter opp et budsjett, hvordan du holder motivasjonen oppe og enkle teknikker for å lykkes med sparing.

Sånn lager du budsjett

Et budsjett er et viktig verktøy for å holde styr på inntekter og utgifter, sørge for at du prioriterer rett og at du ikke bruker for mye. Et godt budsjett er både fleksibelt og realistisk, og viktigst av alt, tilpasset deg. Slik går du frem for å sette opp et godt budsjett:
  1. Finn ut hva du bruker i dag
Gå igjennom alle transaksjonerdu har hatt i en viss periode og fordel de i relevante kategorier. Det kan være lurt å gjøre dette for de siste tre månedene for eksempel, for å få et bedre inntrykk av hva som er gjennomsnittlig bruk en vanlig måned.Det kan være ubehagelig å se svart på hvitt hvor pengene forsvinner hver måned. Du har allerede tatt første steg ved å lese dette - så riv av plasteret i dag, så slipper du å ha det hengende over deg i morgen.
2. Få oversikt over faste utgifter og inntekterSkaff deg oversikt over inntekt og faste utgifter du har hver måned.Når du setter opp oversikt over utgifter har du en gylden mulighet til å ta en ekstra titt på hver post: er det for eksempel rom for å spare penger ved å reforhandle en strømavtale? Har du flere strømmetjenester eller abonnementer du ikke bruker?
3. Sett opp budsjettetPå dette stadiet har du fått god oversikt over dagens situasjon, både faste utgifter og utgiftsposter du selv kan påvirke. Da er det på tide å sette opp et budsjett!Det finnes mange gratis maler du kan bruke som et rammeverk for budsjettet ditt, om du ikke ønsker å sette det opp helt fra bunnen av.Husk å være realistisk når du setter opp et budsjett, og inkluder alle faktiske utgiftsposter. Har du en fast hobby eller aktivitet som koster penger, må dette tas hensyn til i budsjettet. Om ikke det hensyntas går dette forbruket utover andre poster, og budsjettet vil sannsynligvis sprekke etter kort tid.
4. Følg med, og følg budsjettetÅ sette opp budsjett er den enkle delen, for det krever disiplin å følge det. Ha budsjettet i bakhodet og følg med på forbruket i løpet av måneden.
5. Sett tydelige målBruk litt tid på å reflektere rundt hvorfor du ønsker å lykkes med budsjettet, og hva du ønsker å oppnå. Skriv ned tydelige mål - dette hjelper deg å holde fokus på sikt.
6. Evaluer og justerTa jevnlige, enkle gjennomganger av forbruk og budsjett: er det noen forandringer som bør gjøres, eller endringer som påvirker økonomien? Juster budsjettet etter behov.

Smarte vaner for stabil økonomi

  • Spar før du kjøper. Er det noe du ønsker deg, men egentlig ikke har penger til akkurat nå? Da bør du spare først, og så kjøpe. Unngå å kjøpe varen på avbetaling eller ta ut penger fra sparekonto som egentlig var til et annet formål. Da får du også tid til å tenke igjennom kjøpet og unngå unødvendige impulskjøp.
  • Planlegg måltider og handle sjeldnere. God planlegging og færre turer på butikken reduserer sjansen for å bruke unødvendig mye penger og kaste unødvendig mye mat. Derfor er en godt planlagt ukesmeny og ukeshandel smarte grep.
    Husk å tilpasse etter dine behov – spiser du ofte borte, eller sitter igjen med rester etter gårsdagen, er det lurere å planlegge for og handle inn til færre måltider av gangen.
  • Vær kreativ med matlagingen. Prøv å tenke utenfor boksen når du lager mat, både med rester og ingredienser du har som kan brukes på nye måter. Gjør det til en vane å sjekke hyllen for nedsatte varer med kort dato, og eksperimenter med nye oppskrifter til en rimelig pris.
  • Kjøp eller få brukt. Om det er noe du trenger, så gjør det til en vane å sjekke bruktmarkeder på nett som Finn og Tise. Ofte kan du kjøpe samme varen i god tilstand, men til en brøkdel av nyprisen, eller kanskje den til og med er gratis. Brukte varer synker som regel heller ikke i verdi, så om du ønsker å bytte den ut senere kan du ofte selge for like mye som du kjøpte for.
  • Ikke bruk opp eventuell bonusinntekt. Får du tilbake på skatten, en bonus fra jobben eller andre uforutsette ekstrainntekter i løpet av året, er det fristende å unne seg noe hyggelig med en gang. Vurder om du heller kan sette inn hele eller deler av beløpet på sparekonto.

Enkle tips for å lykkes med sparing

Uansett om du sparer til pensjon, bolig, ferie eller bufferkonto, er sparing et maraton og ikke en sprint. Det krever jevn innsats over tid, og det er derfor viktig å bestemme seg for klare mål. Bestem deg for et fast beløp i måneden, og sett opp en fast overføring samme dag du får lønn.Også her er det viktig å være realistisk. Bestem deg for et beløp du klarer å spare, og unngå å ta penger ut igjen fra sparekonto mot slutten av måneden. Om dette skjer gjentatte ganger, bør du revurdere beløpet du sparer fast.Det er stor variasjon på hvor mye rom man har i budsjettet for å spare, men nesten alle klarer å spare noe. Klarer du å sette av litt hver måned, lærer du deg gode sparevaner som er fine å ha livet ut.Med en sparekonto i Morrow Bank får du hele 4,50 % rente fra første krone, uansett hvor mye du sparer.

Hold motivasjonen oppe

Selv med tydelige mål og sterk vilje kan motivasjonen dabbe av til tider. Da er det viktig å huske på at:
  • Et tilbakefall utsletter ikke alt du har oppnådd. Vær tålmodig med deg selv og stolt av det du får til, og ikke gi opp om du opplever en nedtur.
  • Bryt ned målene dine i delmål. Da er det lettere å oppleve fremgang, og se at man er på rett spor. Husk å feire milepæler!
  • Lag visuelle fremstillinger av mål og fremgang: da ser du helt konkret at målet kommer nærmere, og det er lettere å holde fokus over tid.
  • Allier deg med en venn eller partner. Da kan dere motivere og støtte hverandre, og det er lettere ågjennomføre når du holdes ansvarlig av noen andre enn deg selv. Om det er å sette opp budsjett eller sparemål, alt blir litt lettere når man har noen å dele det med.

La høsten inspirere deg

Om høsten faller bladene fra trærne rundt oss og gir næring til jorden, så alt kan spire og gro igjen neste år. På samme måte legges sommeren bak oss, og nye mål danner grunnlaget for tiden fremover. Jobber du målrettet mot disse, kommer du litt nærmere hver dag – til resultatene begynner å spire. Da kan du se optimistisk på dagene som kommer, uansett hva de bringer.