A woman and her dog hiking in the mountains.
  1. Hjem
  2. Lan
  3. Lan Uten Sikkerhet
13 Nov 2023

Lån uten sikkerhet

Hva er egentlig lån uten sikkerhet? Og hva er fornuftig bruk av lån og kreditter? Vi har satt sammen mange gode tips og råd for riktig bruk av lån uten sikkerhet.

Kjapt fortalt

4 tips om bruk av forbrukslån

  1. Ikke lån mer enn du kan betale tilbake
  2. Sett deg godt inn i betingelsene
  3. Hvis du skylder andre kreditorer; søk om refinansiering
  4. Betal ned så raskt du klarer.
Er du en av mange som benytter deg av forbrukslån og kredittkort? Her får du gode tips og råd til fornuftig bruk av lån uten sikkerhet.

Undersøkelser viser at stadig flere benytter seg av lån uten sikkerhet for å betale kortsiktige utgifter. Dette som regel i form av forbrukslån og kredittkort.

Fordelene ved både kredittkort og forbrukslån kan være mange, men låneformene kan også skape utfordringer hvis du ikke bruker dem fornuftig. Under følger noen gode tips og råd til ansvarlig bruk.

Men først – hva kjennetegner egentlig et lån uten sikkerhet?

Hva er et lån uten sikkerhet?

Denne typen lån kan du få uten at banken som låner deg pengene tar pant i noen av eiendelene dine. Når man tar opp et boliglån, for eksempel, er det vanlig at banken tar pant i den eiendommen skal kjøpe. Tar du opp et billån, tar banken som regel pant i bilen du kjøper.

Dermed har den som låner deg pengene en ekstra sikkerhet dersom du av en eller annen grunn ikke skulle klare å betale det tilbake. Med et lån uten sikkerhet, derimot, trenger du ikke stille noen eiendeler som pant. Dette er også årsaken til at lån uten sikkerhet som regel har høyere renter enn andre typer lån - nettopp fordi långiver ikke har den samme sikkerheten.

Et forbrukslån eller kredittkort gir deg dermed muligheten til å låne penger selv om du ikke eier noe som banken kan ta pant i. Sørg bare for å legge en god plan og holde oversikten, og viktigst av alt - ikke lån mer enn du klarer å betale tilbake.

Tips til fornuftig kredittkortbruk

Oversikt: Hver gang du belaster kredittkortet, øker lånet ditt. Sørg derfor for å ha god oversikt over hvor mye du betaler med kortet hver måned, slik at du alltid kan sette av nok penger til å betale kredittkortregningen.

Tilbakebetaling: Hvis totalbeløpet du skylder ikke allerede er det som står på fakturaen din, så be banken om få det. Når totalbeløpet, og ikke minstebeløpet, står på fakturaen, er det lettere for deg å holde oversikt.

Impulskjøp: Det kan være lett å la seg friste til å bruke kredittkortet til å gjøre noen kupp på salg. Men har du egentlig råd? For å slippe høye renteutgifter på kortet, bør du kunne betale ned totalbeløpet hver måned. Før du drar kortet, regn ut hvor mye den nye telefonen eller vinterjakken egentlig kommer til å koste deg, dersom du ikke klarer å betale ned i løpet av rentefri periode.

Fordeler: Sett deg godt inn i fordelene på kortet ditt. Mange kredittkort kan gi deg gode avtaler som inkludert reise- eller betalingsforsikring, eller ulike bonusprogrammer. Sørg for å benytte deg av disse når det passer seg slik. 

Tips til bruk av forbrukslån

Med et forbrukslån kan du normalt få låne et noe større beløp enn på et kredittkort. Som regel er rentene også lavere. Forholdsregler for fornuftig bruk gjelder også her:

Lånebeløp: Ikke lån mer enn du vil klare å betale tilbake. Sett opp en fornuftig nedbetalingsplan basert på hvor mye du kan betale ned på et lån etter at alle faste utgifter er tatt hånd om.

Priser og vilkår: Sett deg godt inn i betingelsene for lånet, og husk å se ekstra godt på den effektive renten.

Refinansiering: Skylder du allerede penger på flere ulike kredittkort eller andre smålån? I så fall kan det være penger å spare på å refinansiere disse lånene i ett, større forbrukslån. Mest sannsynlig vil du få lavere, samlede rentebetingelser, og bedre oversikt over gjelden din med alt du skylder på én og samme faktura.

Raskere nedbetaling: Betal ned så raskt du klarer. Hvis betalingsplanen din i utgangspunktet var fornuftig, kan du etter hvert se på andre muligheter for å betale tilbake lånet raskere. 

Lån uten sikkerhet fra Morrow Bank

Søker du om lån fra Morrow Bank kan du, avhengig av din økonomiske situasjon, låne mellom 10 000 til 500 000 kroner.

Det er opp til deg når du vil innfri hele eller deler av lånet. Tilbakebetaling skjer gjennom faste beløp slik at du til enhver tid har kontroll på din økonomi samtidig som at du hver måned reduserer utestående gjeld.

Vanlige spørsmål og svar om lån i Morrow BankSøk i dag og motta et uforpliktende lånetilbud.
----120 000 kr. o/5 år, nominell rente 13,50 %, effektiv rente 15,42 %, etableringsgebyr 980 kr, termingebyr 35 kr/ md. Kostnad 49 124 kr, totalt 169 124 kr. Maks effektiv rente 33,48 %