People walking in a museeum
 1. Hjem
 2. Kredittkort
 3. Sikkerhet Pa Nett

Informasjon og tips for trygg netthandel

Økt handel på nett medfører dessverre også en økning i svindelforsøk mot privatpersoner. Her får du nyttig informasjon om hvordan du handler trygt på nett.

Vær obs på denne svindelmetoden

Venter du kanskje på en pakke eller to? Da er det ekstra viktig å stoppe opp, og tenke seg om en ekstra gang, så man ikke går fem på.En svært utbredt svindelmetode er falske e-poster eller SMS som ber deg om å betale et lite beløp for tollavgifter eller ubetalt porto, for å kunne hente ut en pakke du har bestilt.Mer informasjon om vanlige svindelmetoder finner du her.

Sjekkliste for trygg netthandel

Hvis det ikke er et kjent nettsted, der du har handlet før, er det noen få ting du kan tenke på før du kjøper.
 • Les anmeldelser fra en sikker kilde. Mange nettbutikker oppgir kundeanmeldelser med bilde og navn, men disse kan ganske enkelt fabrikkeres. Bruk en uavhengig nettside som for eksempel Trustpilot til å søke opp nettbutikken og se andres erfaringer.
 • Se etter hengelåssymbolet i søkefeltet på nettleseren din: dette symbolet indikerer at informasjonen du deler, sendes kryptert.
 • Unngå å lagre kortdetaljene på kjøpssiden, og handle bare fra sider som tilbyr 3DSecure for sikker betaling.
 • Forsikre deg om hvem som står bak nettsiden: en troverdig side bør drives av et registrert selskap, og bør oppgi bedriftsidentitetsnummer og kontaktinformasjon. Er du usikker på hvem som står bak nettbutikken, kan du sjekke på https://www.whois.com/. Her kan du også sjekke hvor lenge nettbutikken har vært i drift: falske nettbutikker drives ofte i korte perioder før de stenges ned, og kan derfor ofte være relativt nyetablerte.
 • Er tilbudet for godt til å være sant? Da er det antageligvis det. Vær obs på lokketilbud.
 • Tilsynelatende kjente, norske merkevarer kan også være utsatt for forfalskning. Om en norsk nettbutikk for eksempel har .com adresse, bør du være ekstra varsom.
 • En ny trend er at svindlere bruker falske nettbutikker til å skaffe seg tilgang til privatpersoner sitt betalingskort via digitale betalingsløsninger på smarttelefon- eller klokke. Det er derfor ekstra viktig å minne om at du aldri må dele sikkerhetskoder fra banken med noen.
Ta deg tid til å undersøke før du kjøper. Mange nettbutikker bruker nedtellingsfunksjoner med korte tidsfrister for å få deg til å kjøpe, og selv om dette ikke betyr at siden er utrygg, kan det være en distraksjon så du ikke skal ha tid til å ta en skikkelig vurdering.

Dropshipping: dette bør du vite før du handler

Dropshipping er et konsept der du kjøper en vare, i en norsk nettbutikk eller nettside, som denne siden eller butikken ikke har. De bestiller deretter varen fra en annen nettbutikk eller nettside utenfor EØS, som er den egentlige selgeren og avsenderen. Dette er ikke ulovlig, men det er potensielt problematisk for deg som kunde:
 • Du risikerer å måtte betale toll eller andre avgifter på varen.
 • Du er ikke beskyttet under norsk kjøpslov, eller angrerettloven.
 • Det er ingen garanti for at det du kjøper er godkjent for salg eller lovlig i Norge.
For å unngå Dropshipping anbefaler vi deg å følge rådene over. I tillegg er manglende informasjon om avsender, leveringstid og returmuligheter et varseltegn.

Vanlige svindelmetoder og hvordan du avslører dem

Det er ikke bare ved netthandel det er fare for svindel. Svindelforsøk mot privatpersoner øker stadig, og metodene blir bedre og vanskeligere å gjennomskue. Hold deg oppdatert på de vanligste svindelmetodene og lær hvordan du avslører dem her.

Om du skulle bli utsatt for svindel, kortmisbruk eller forsøk på dette:

Sperr ditt kort, anmeld forholdet til politiet og ta kontakt med banken din så fort som mulig.